Uit onderzoek van de Consumentenbond onder verschillende energieleveranciers blijkt dat klanten met een vast contract bij het terugleveren van stroom te maken kunnen krijgen met variabele tarieven. Dit gaat in tegen het beleid van toezichthouder ACM.

Huishoudens die zonnepanelen op hun dak hebben, kunnen meer elektriciteit opwekken dan ze zelf verbruiken. Deze overtollige elektriciteit kunnen ze terugleveren aan het stroomnet tegen een vergoeding. Als je een vast contract hebt afgesloten bij je energieleverancier, zou deze vergoeding ook vast moeten zijn. Helaas blijkt dit niet altijd het geval te zijn.

Bij Essent, Energiedirect en DGB zijn de teruglevertarieven gewijzigd voor klanten met een vast contract. “De vaste tarieven gelden niet alleen voor de geleverde energie, maar ook voor de teruggeleverde energie.”

De Consumentenbond heeft de terugleververgoedingen van 31 energieleveranciers onderzocht. Bij de meeste leveranciers was alles in orde, maar niet bij allemaal. Dit heeft geleid tot frustratie bij de Consumentenbond. “Consumenten kiezen voor een vast contract vanwege de zekerheid die het biedt. Maar als de terugleververgoeding na drie maanden plotseling wordt verlaagd, voelen ze zich bedrogen.”

Een woordvoerder van ACM bevestigt dat dit beleid in strijd is met de regels. De toezichthouder heeft via de branchevereniging de energieleveranciers op de hoogte gebracht dat dergelijke tussentijdse aanpassingen niet zijn toegestaan.

Essent reageert hierop door te vermelden dat zij de terugleververgoeding voor klanten met een vast contract al 2,5 jaar niet hebben gewijzigd. “Het is ook niet waarschijnlijk dat dit binnenkort zal veranderen”, meldt het energiebedrijf, dat ook namens Energiedirect spreekt.

9.7/10 - (4 stemmen)